Sunday, December 8, 2013

Vientiane, Laos: Bahagian #1

Tahun lepas, betul-betul setahun yang lepas, tarikh hari ni, aku ada trip ke Laos. Pesen malas. Lepas setahun baru update.

Actually trip ni lebih kepada aktiviti melepak hujung minggu di Vientiane. Bwahaha ayat tak nak kalah. Bunyi serupa macam orang kaya je hujung minggu lepak kat oversea. Jangan judge dulu. Nanti dah habis baca baru korang faham. Itu pun tunggu lah sampai aku habis buat entry Laos ni haha.

...

Sabtu, 8 Disember 2012.

Flight ke Vientiane dari LCCT pukul 7.45 pagi. Seingat-ingat aku, tak delay. So tepat-tepat je berlepas. Biasanya kalau flight awal pagi macam ni, memang aku tidur kat airport je. Tidur kat rumah kalu, memang terlajak tidur lah jawabnya. Lagi pun, awal-awal pagi siapa nak hantar. Sabtu pula tu.

Perjalanan lebih kurang 2 jam setengah tu aku tidur je. Tidur atas lantai airport je dowhhh malam tu. Dapat kusyen selesa sikit dok?





*scene tidur dalam kapal terbang*

Sementara aku tidur, aku cerita kejap pasal macam mana aku dapat tiket ni. 2 minggu sebelum berlepas aku redeem point BIG card. Pergi balik 22 point + tax 100 hengget. Kira boleh lah. Kebetulan pulak bos approve cuti on the spot, terus beli tiket. Gila apa beli tiket dulu baru apply cuti. Kang bos tak approve naya je.

*scene terjaga dari tidur sebab FA kejutkan suruh tegakkan seat*

Lebih kurang 10.15 pagi waktu Malaysia, flight selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Wattay, Vientiane.











Turun dari flight, jerit "Vientiane! Aku datang!". HAHAHAHA. Takde lah gila. Tak payah nak drama sangat nak jerit bagai. Jalan kaki masuk terminal bla bla bla check imigresen bla bla bla keluar terminal. Panas juga Vientiane ni rupanya. *sapu sunblock*

Masa kat tempat imigresen tadi ada nampak banner Asian University Games. Patut lah ramai Malaysian pakai baju kuning belang-belang macam harimau dalam flight tadi.

FYI, Vientiane ni ibu negara negara Laos dan terletak di tepi Sungai Mekong. Saiz dia ... kejap lagi aku ukur jarak.





Mula-mula, cari tuk-tuk untuk ke bandar. Untuk hari pertama, dah siap-siap book hotel sebelum terbang. Nego punya nego, dapat lah harga 30,000 Laotian Kip (LAK) untuk ke hotel. Jarak dari airport ke hotel lebih kurang 10 kilometer je.

1 MYR = 2,500 LAK.

Tapi urusniaga kat sini boleh pakai USD atau pun Thai Baht sebab Vientiane ni sempadan dengan Thailand. Sungai Mekong tu lah jadi sempadan dia. Untuk lebih jelas, pepandai lah Google Maps.

Dah puas sesat cari hotel, akhirnya sampai lah kat Phone Paseuth Guesthouse. Harga lebih kurang MYR 70 untuk satu malam. Agak mahal, tapi based on review, ini je yang elok sikit. Backpacker hostel macam mengerikan je.



Check in hotel, mandi, tidur sampai petang.

Sambung next entry.

4 tukang komen:

Siti said...

n3 jenis back to the future lebih kurang. hahaha..

Masy said...

'setahun selembar entry, lama2 menjadi blog keri' - pepatah kak babay

Masy said...

babay plak. baby la gile!

Dewi Aja said...

Fergie Be Italian

 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0 - edited by k.e.r.i.